NOVINKA!!! Individuální příprava a podpora před porodem, po porodu a telefonická pohotovost >> VÍCE INFO ZDE

Protivný sprostý matky – od televizního pořadu ke knize

Přijde mi to už strašně dávno, když mě oslovily Lucie Macháčková a Kateřina Krobová coby tvůrkyně projektu Česká televize Protivný sprostý matky, zda bych měla zájem přijít popřemýšlet nahlas o porodu a tak. Velmi ráda jsem kývla, protože mi to celé znělo velmi lidsky a upřímně.

Otázku hlídání jsme vyřešili přítomností našich dětí a vznikl díl Matky versus porod. Ještě týž den jsme natočili další díl Matky versus sex, kde jsem se v roli hostky objevila náhodou, pač vypadl předem domluvený člověk. Posléze jsem ještě dvakrát měla vzácnou možnost být součástí dvou live-stream přenosů.

Jsem ohromně vděčná všem těm lidem, kteří se spojili a dali vzniknout tomuto projektu. Kromě všech dílů, vznikla veliká facebooková skupina, již zmíněné live-stream přenosy v iVysílání České televize a nyní přichází kniha, která je „na motivy seriálu“.

Porodní a mateřské příběhy. Ty lehké i těžké věci, které mateřství dokáže přinést, pohledy nás odborníků na systém péče o ženu a dítě a nejen to, ale jistě i mnoho dalšího.

Sdílení porodních příběhů a zkušeností v souvislostech reálné praxe je ta cesta, která přináší možnost změny

Knihu jsem ještě nečetla celou. Měla jsem tu nádhernou možnost přispět svou „troškou do mlýna“ a nemůžu se dočkat, až ji budu mít v ruce a budu si moct čuchnout.. Taky čucháte ke knihám? Já vždycky. A ještě víc se těším, až si ji přečtu a všem vám doporučuji si ji zakoupit a přečíst, protože už teď vím, že je plná reálného mateřství a jeho dokonalé různorodosti.

Když mě dámy požádaly o to, zda bych se mohla stát kmotrou této knize, neváhala jsem ani pikosekundu a s pokorou přijala. Sdílení porodních příběhů a zkušeností v souvislostech reálné praxe je ta cesta, která přináší možnost změny a já ze srdce děkuji všem, kteří se na celém projektu Protivných a sprostých matek podílejí.

© Alžběta Samková – porodní asistentka, 2023

Chcete tento článek zveřejnit či jeho části citovat na svém webu? Je to možné s uvedením autora (Alžběta Samková – porodní asistentka) a zdroje článku (odkaz na tuto stránku). Zároveň mě prosím informujte na e-mail alzbeta@alzbetasamkova.cz a pošlete mi odkaz na váš web, kde je citace či článek umístěn. Děkuji!

Alžběta Samková
Můj život je s porodnictvím spojen už více jak dvacet let. Začala jsem studovat v roce 2002 a učím se dodnes. Prošla jsem všemi možnými způsoby péče porodní asistentky, který náš systém nabízí. Po gymnáziu jsem vystudovala obor porodní asistentka na VOŠ. Pracovala tři roky na porodním sále nemocnice v Brandýse nad Labem, sedm let na porodním sále ÚPMD v Podolí. Krátce také pro Porodní dům u Čápa a asistovala u domácích porodů. V současné době se kromě praxe porodní asistentky a vedení Centra porodní asistence v porodnici na Bulovce věnuji také konzultacím a individuální i skupinové přípravě na porod a šestinedělí.

Zajímá vás porodnictví v Česku a máte zájem o nové články, videa a rozhovory?

Přihlaste se k odběru a získejte novinky z první ruky