NOVINKA!!! Individuální příprava a podpora před porodem, po porodu a telefonická pohotovost >> VÍCE INFO ZDE

Jak jsem porodila web

Bylo nebylo. Jednoho dne do porodnice na Bulovce vstoupila dula Lucie Jeřábková a potkala se s Alžbětou Samkovou. Přišla tam tenkrát proto, že se domlouval projekt Duly na Bulovce a Lucie byla jednou ze 4 dul, které jako první sebraly odvahu a rozhodly se začít spolupracovat s porodním týmem.
Dnes už vím, že v ten den začalo přátelství, kterého si velmi vážím a jsem za něj ohromně vděčná.

My Samkovi máme dost dubovou palici a ne vždy je to výhodou… Díky této vlastnosti totiž ne vždy slyšíme to opravdu potřebné.

Lucka mi dokáže říct důležité věci tak, jak to dokázala moje máma. Nenásilně, zcela reálně a jasně tak, že to něco, konečně vidím ve všech možných a potřebných souvislostech a díky tomu nejdu palicí proti zdi, nebo neplýtvám zbytečně energii.

Na konci minulého roku mi přesně tímhle způsobem řekla, že je potřeba, abych konečně měla svůj vlastní web.

Pak mi to zase chvíli trvalo, aby mě na začátku roku v dalších souvislostech znovu upozornila na to, že by bylo už opravdu záhodno… A já konečně přijala tuto myšlenku a web se stal součástí mého života. Jako když žena přijme myšlenku, že je těhotná a dítě, které ještě nevidí, se stane její součástí.

A pak Lucka vyslovila jméno Jana Andrésková a vysvětlila mi, že tuhle ženu opravdu potřebuju. Měla pravdu. Jana je profesionálka každým svým nádherným coulem, která vytváří dokonalé weby.

Janu jsem oslovila a ona velmi ochotně souhlasila s první schůzkou. Řekla, že o mně něco malo ví, ale schválně si moc informací navíc nezjišťovala, aby nebyla ovlivněna a je velmi zvědavá, co jí o sobě řeknu…
Když jsem skončila svůj monolog, do kterého Jana vstupovala minimálně, jen aby se ujistila a lépe orientovala ve všem tom mém povídání, tak se na mě nechápavě usmála a řekla: „Dobře, děkuji za informace. A úplně na začátku, jsem se chtěla zeptat na jednu otázku: Proč ten web ještě nemáte?“

A touto otázkou začala naše spolupráce. Semínko, které začala zalívat Lucie začalo s pomocí Jany růst. Těhotenství to nebylo jednoduché. Měly obě hodně práce s tím, aby se Samková soustředila na to, že se web narodí a neutíkala stále k dalším projektům, které kolem ní poletují.

Už v průběhu svého webového těhotenství jsem věděla, že bez těchto dvou žen bych to nedokázala. Jejich trpělivost, energie, čas, podpora a vytrvalost mi pomohly k tomu, abych si po letech svého babictví sedla, dala si dohromady vše, co jsem zatím vytvořila a co bych dál tvořit chtěla.

Opravdu to se mnou neměly jednoduché. Mnoho času a energie jsem věnovala do přípravy konference Rodíme se – Praha 2023 . Ale tyhle dvě svaté ženy se nedaly a dokázaly jsme tak společně to, že se web zrodil 20.9. 2023 uprostřed konference ❤

Je to novorozenec přátelé. Díky podpoře mých dvou průvodkyň ho nyní budu dál tvořit, doplňovat, naplňovat a vymazlovat.

Celý svůj profesní život pracuji pro ženy a pro porodní asistentky.


Web je a bude pro všechny, které zajímá české porodnictví. Ať už jste těmi, kteří potřebují podporu v mateřství, nebo těmi, kteří ženám v mateřství poskytují péči a podporu.

www.alzbetasamkova.cz je Vám k dispozici.

© Alžběta Samková – porodní asistentka, 2023

Chcete tento článek zveřejnit či jeho části citovat na svém webu? Je to možné s uvedením autora (Alžběta Samková – porodní asistentka) a zdroje článku (odkaz na tuto stránku). Zároveň mě prosím informujte na e-mail alzbeta@alzbetasamkova.cz a pošlete mi odkaz na váš web, kde je citace či článek umístěn. Děkuji!

Alžběta Samková
Můj život je s porodnictvím spojen už více jak dvacet let. Začala jsem studovat v roce 2002 a učím se dodnes. Prošla jsem všemi možnými způsoby péče porodní asistentky, který náš systém nabízí. Po gymnáziu jsem vystudovala obor porodní asistentka na VOŠ. Pracovala tři roky na porodním sále nemocnice v Brandýse nad Labem, sedm let na porodním sále ÚPMD v Podolí. Krátce také pro Porodní dům u Čápa a asistovala u domácích porodů. V současné době se kromě praxe porodní asistentky a vedení Centra porodní asistence v porodnici na Bulovce věnuji také konzultacím a individuální i skupinové přípravě na porod a šestinedělí.

Zajímá vás porodnictví v Česku a máte zájem o nové články, videa a rozhovory?

Přihlaste se k odběru a získejte novinky z první ruky